Dialogue - Bulgarian

Hide

Vocabulary

Hide
праисторически praistoricheski prehistoric
покрайнини pokraynini outskirts
влажно vlazhno humid
континентален kontinentalen continental
световно значим град тип „Бета” svetovno znachim grad tip "Beta" beta- world city
престижен prestizhen prestigious
изнасяне на част от бизнеса в чужди страни iznasyane na chast ot biznesa v chuzhdi strani outsource
културен kulturen cultural

Lesson Notes

Hide

Lesson Focus

Key Vocabulary & Phrases

Cultural Insights

A Famous Bulgarian


Актрисата Нина Добрев е родена в София, но се мести в Торонто на двегодишна възраст. Тя израства и учи в Торонто, но напуска университета през 2008 г., за да стане актриса. Тя започва кариерата си с изяви като манекенка и с участие в реклами и продължава с роли в няколко филма и с ролята на Майа Джоунс в телевизионния сериал “Деграси, Следващото поколение (”Degrassi, the Next Generation). Добрев изпълнява и главни роли в няколко филма, предавани по ТВ канал Лайфтайм. В момента играе в The Vampire Diaries в ролята на вампирката Кетрин Пиърс и нейната двойничка, обикновеното момиче Елена Гилбърт. Добрев е спечелила три награди Teen Choice през 2010 и 2011 г.


Actress Nina Dobrev was born in Sofia before moving to Toronto at age two. Dobrev was raised and attended university in Toronto, but she left school to become an actress in 2008. Her career began with modeling jobs and commercials. Dobrev went on to land jobs in several films and the role of Mia Jones on the television series Degrassi, the Next Generation. In addition, Dobrev has had starring roles in several Lifetime movies. She currently stars in The Vampire Diaries as vampire Katherine Pierce and her doppelganger, human Elena Gilbert. Dobrev won three Teen Choice Awards in 2010 and 2011.

Lesson Transcript

Hide
София
София е столицата на България и неин най-голям град с население от 1 270 000 жители. Разположена е в долина в подножието на планината Витоша и е заобиколена от планини от всички страни. Наблизо се намира минерален извор с важно значение.
София е изключително древен град. Останки от праисторически времена са намерени както в центъра на града, така и в покрайнините. Стените на града са добре запазени и датират към 7. в. пр.н.е.
Климатът на София е влажен, континентален, със значителни температурни амплитуди в зависимост от сезона. Летата са много топли, а зимите - доста студени. Поради долинното разположение в София обикновено е по-студено, отколкото в останалата част от страната.
София се счита за световно значим град тип „Бета”, което означава, че играе важна роля в световната икономика. Градът е икономически и финансов център на България и в него е съсредоточена по-голямата част от международния бизнес на страната. София е освен това и съществена дестинация, където компютърни фирми, като IBM и HP, изнасят част от бизнеса си.
София е също така и център на българското образование и култура. Там се намират шестнадесет университета, измежду които за най-престижен се счита Софийски университет “Св. Климент Охридски”. В София има археологически разкопки и средновековни църкви, като катедралата “Св. Александър Невски”, която побира 10 000 души. Има и много музеи, като Националния исторически музей и Софийската градска художествена галерия. Там са съсредоточени по-голямата част от медиите в страната.